Κυριακή 16 Μαρτίου 2008


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ(;) ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...!

«Κάποιοι φοιτητές διακηρύσσουν ότι είναι ανεξάρτητοι, ότι δεν πιστεύουν στις φοιτητικές παρατάξεις αλλά θέλουν να αυτοαποκαλούνται παράταξη. Λένε ότι διαφωνούν με τη συνδιοίκηση των φοιτητών- δηλαδή να μην συμμετέχουν οι φοιτητές στα όργανα του πανεπιστημίου- αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι που διαφωνούν θέλουν να είναι μέσα σε αυτά. Αυτό ονομάζεται λαϊκισμός ή παράνοια ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται...»

Το παραπάνω κείμενο-σχόλιο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Παντείου "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΠ νέα" στο τεύχος του Ιανουαρίου. Θεωρήσαμε ότι θα πρέπει προς όφελος των συμφοιτητών μας αλλά και των συντακτών του άρθρου να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα. Ξεκινώντας λοιπόν από τα βασικά, «παράταξη» (παρά την αρνητική χροιά που της έχει δοθεί μέχρι σήμερα) ορίζεται μία ομάδα ατόμων με κοινές ιδέες, σκοπούς, συμφέροντα και συνδικαλιστική οργάνωση. Η Δυναμική Προοπτική εμπίπτει ακριβώς σε αυτόν τον ορισμό. Είναι δηλαδή μία ομάδα φοιτητών που συγκροτήθηκε για την καλυτεύρεση των σπουδών μας, την εκφορά προτάσεων και για την καταπολέμηση της κομματικής διαφθοράς και αδιαφάνειας, η οποία βασιλεύει με την ανοχή όλων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εκδίδουν εφημερίδες...).

Το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε στις φοιτητικές κομματικές παρατάξεις (όπως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για παράδειγμα) έγκειται αρχικά στη αντίθεση μας με τις μεθόδους που η εν λόγω αυτοαποκαλούμενη παράταξη θέλει να χρησιμοποιεί. Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι η αντίθεση μας εντοπίζεται στα «μπουζούκια» μέχρι τους καφέδες με φοιτητές (πολλές φορές με σύστημα, κατανομή θέσεων και ωράριο), στο «φακέλωμα» μέχρι τα τηλέφωνα και τις χειρίστου είδους δημόσιες σχέσεις ως τα μόνα μέσα προβολής συνδικαλιστικής δράσης. Καλό επίσης θα ήταν να τονιστεί ότι αδυνατούμε να διακρίνουμε για ποια ακριβώς ιδεώδη μάχονται και τι σκοπούς εξυπηρετούν οι παρατάξεις-τμήματα κομματικών νεολαίων, πέρα από την ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος που τις πατρονάρει-κατευθύνει-χειραγωγεί. Επομένως η κατηγορία περί ποιος είναι παράταξη και ποιός θέλει να αυτοαποκαλείται παράταξη είναι καθόλα άτοπη.

Συνεχίζοντας με τα βασικά, συνδιοίκηση ορίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου μας και η προώθηση των αιτημάτων των φοιτητών. Για εμάς σκοπός των παρατάξεων δεν είναι να «συνδιοικούν» (όπως γίνεται μέχρι σήμερα) τα πανεπιστήμια με κομματικές λογικές και προνόμια για εκείνους που συμμετέχουν στα όργανα συνδιοίκησης. Αλλά να ασκούν πιέσεις στα αρμόδια όργανα για την αντιμετώπιση όσων φαινομένων υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και να συμμετέχουν σε αυτά, σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες που δομείται η λειτουργία του πανεπιστημίου μας. Η διαστρέβλωση της συνδιοίκησης ως όρου παραπέμπει στην ιδέα της μετατροπής του πανεπιστημίου σε «τσιφλίκι», από όλους εκείνους οι οποίοι καταχράζονται την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι φοιτητές στο πρόσωπο τους και δρούν αυθαίρετα και δεσποτικά.

Η Δυναμική Προοπτική ουδέποτε δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στα εν λόγω όργανα, ούτε ότι οι φοιτητές δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά, γεγονός το οποίο συνιστά περίπτωση κατάφωρης συκοφαντίας και διάδοσης ψεμάτων. Αντίθετα, η αυτοαποκαλούμενη «πρώτη δύναμη», άφησε να διαρρεύσει (από διαρροές και μικροπολιτική πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται...) στις αρχές του ακαδημαϊκού μας έτους ότι θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα μας και δεν θα μας αφήσει να συμμετάσχουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες που υπαγορεύει ο φοιτητικός συνδικαλισμός. Είναι εμφανές ότι είναι αδύνατο να αποδεχθούν την ύπαρξη ενός πραγματικά ανεξάρτητου φοιτητικού σχήματος που δρά με γνώμονα το συμφέρον του τμήματος και των φοιτητών του. Δε μπορούν να πιστέψουν πως υπάρχουν φοιτητές που και θέλουν και μπορούν να βάλουν φρένο στην υποβάθμιση του πανεπιστημίου μας που επιχειρείται μέσα από το στείρο κομματικό συνδικαλισμό όλα τα τελευταία χρόνια.

Τελειώνοντας με τους ορισμούς, λαϊκισμός ορίζεται η ιδεολογία ή στάση που εκφράζεται κυρίως στην πολιτική και στην τέχνη και που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα. Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε για χρήση λαϊκισμού από την παράταξη που έχει ως «σήμα κατατεθέν» τον λαϊκισμό, συνδυαζόμενο με μία έντονη δόση ιδιοτέλειας και παραγοντισμού (για τις συγκεκριμένες λέξεις, λυπούμαστε αλλά, δεν προσφέρουμε ορισμό).

Η παράνοια παραπέμπει σε βλάβη ή κλονισμό της ψυχοπνευματικής ισορροπίας, συγκεκριμένα όταν κάποιος αισθάνεται υπερβολικό άγχος και φόβο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Είμαστε στην ευτυχή θέση να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας ότι (απ’όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε) δεν πάσχουμε από παράνοια, ούτε από κάποια άλλη μορφή κλονισμού της ψυχικής μας υγείας. Κάθε προσπάθεια λασπολογίας και φτηνής επίθεσης ούτε φόβο μας προκαλεί, ούτε άγχος, αντίθετα μας καλεί να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στον έναν και μοναδικό μας στόχο: την βελτίωση των σπουδών μας και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας που προωθούν οι «ειδήμονες» των κοινωνικοπολιτικών και ψυχολογικών όρων.

Με εκτίμηση και έχοντας «σώας τας φρένας»,
τα μέλη της Δυναμικής Προοπτικής.
Ανεξάρτητη Κίνηση για Ποιοτικότερες Σπουδές

Δεν υπάρχουν σχόλια: