Κυριακή 16 Μαρτίου 2008


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ (;)

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της γραμματείας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών για την έναρξη δηλώσεων μαθημάτων Α’, Β’ και Γ’ έτους, η Δυναμική Προοπτική θα ήθελε να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις προς ενημέρωση των συμφοιτητών μας. Είναι γεγονός πως η γραμματεία του τμήματός μας αντιμετώπιζε μεγάλης έκτασης λειτουργικά προβλήματα σε μια σειρά θεμάτων όπως η εξυπηρέτηση των φοιτητών κατά τις δηλώσεις μαθημάτων (μεγάλες ουρές και προβληματική συνεννόηση), η έκδοση του προγράμματος μαθημάτων και εξεταστικής (αρκετά καθυστερημένη), η τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματεία (σχεδόν αδύνατη) κλπ.

Εκτός αυτού ήταν κοινό μυστικό το φαινόμενο της διείσδυσης κομματικής παράταξης σε αυτό τον θεσμό του τμήματός μας. Ήταν χαρακτηριστική η μόνιμη παρουσία συνδικαλιστών μέσα στη γραμματεία οι οποίοι πολλές φορές εκτελούσαν εργασίες μεγάλης σημασίας π.χ. δηλώσεις μαθημάτων φοιτητών – αντί των υπαλλήλων της γραμματείας κλπ. Το καθεστώς αυτό – συνδικαλιστών που παρακάμπτουν διαδικασίες και ουρές, μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτοι, σφραγίζουν και επικυρώνουν/υπογράφουν βιβλιάρια, εκδίδουν οτιδήποτε θεωρούν κομματικά συμφέρον, παρά τους όλους κανόνες και τις διαδικασίες εις βάρος των φοιτητών (με την ανοχή και των πλέον «αγωνιστικών» παρατάξεων), ελπίζουμε πως ανήκει πλέον στην «ιστορία» του Δ.Ε.Σ και δεν θα ξαναεμφανιστεί στη γραμματεία του τμήματος μας.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι όλες ανεξαιρέτως οι κομματικές νεολαίες ποτέ δεν άσκησαν σοβαρές πιέσεις για την ουσιαστική/τελική αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της γραμματείας αλλά αντίθετα τις καρπώθηκαν εκλογικά, αφού οι ατελείωτες ουρές και η έλλειψη έγκαιρης πληροφόρησης είναι ψηφοθηρικά εκμεταλλεύσιμες και δημιουργούν το απαραίτητο για την επιβίωση των σημερινών παρατάξεων «συνδικαλιστικό» κλίμα παραγοντισμού, πατρονίας και προνομιακής πληροφόρησης σε κομματικά προσκείμενους. Ο συνδικαλισμός του διαπλεκόμενου κατεστημένου και των φοιτητών-θεατών δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας αντίληψη για τη φοιτητική κοινότητα. Ασυμβίβαστοι απέναντι σε παντός είδους χειραγωγήσεις, κομματικοκρατικές λογικές και «άνωθεν» γραμμές, συμφέροντα και ιδιοτέλειες, θεωρούμε ότι με τη δική μας ποιοτική διαφοροποίηση και στάση θα επιβάλλουμε θετικές δεσμεύσεις στα μέλη αλλά κυρίως στους ισχυρούς παράγοντες των άλλων παρατάξεων.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως γίνεται πλέον έκδηλη η προσπάθεια του προσωπικού της γραμματείας να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω της φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Το πρόγραμμα μαθημάτων εαρινού εξαμήνου ανακοινώθηκε στην ώρα του ενώ οι δηλώσεις μαθημάτων γίνονται επιτέλους αρκετά νωρίς (από Τρίτη 11/03/08 μέχρι και 26/03/08, κάθε μέρα 11:00 με 13:00) για Α’, Β’ και Γ’ έτος. Εμείς από τη πλευρά μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε (παρέμβαση Δυναμικής Προοπτικής στη γραμματεία) κάθε τέτοια ειλικρινή προσπάθεια. Ωστόσο, μετά από αίτημα πολλών συμφοιτητών μας παρατηρούμε τα παρακάτω:

1. Ο σχετικά λίγος χρόνος που προβλέπεται (περίπου δέκα ημέρες) και ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που καλούνται να κάνουν δηλώσεις (τα τρία πρώτα έτη του ΔΕΣ) είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν το αδιαχώρητο όπως τεράστιες ουρές, αργή εξυπηρέτηση, προστριβές φοιτητών με διοικητικούς υπαλλήλους κλπ.

2. Πολλοί συμφοιτητές μας δεν έχουν προλάβει να παρακολουθήσουν κάποια πρώτα μαθήματα επιλογής ώστε να καταλήξουν σε εκείνα που προτιμούν για να επιλέξουν στις δηλώσεις μαθημάτων. Είναι λογικό να παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο από τη στιγμή που οι φοιτητές εξαναγκάζονται σε επιλογές που δεν τους ενδιαφέρουν σε ορισμένα εξάμηνα λόγω έλλειψης επιλογών και σε άλλα εξάμηνα με πληθώρα μαθημάτων να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν μαθήματα που τους ενδιαφέρουν. Κάνει με άλλα λόγια επιτακτική την ανάγκη για εφαρμογή του μέτρου για το κοινό «καλάθι» επιλογής (προτάσεις Δυναμικής Προοπτικής). Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει τη δυνατότητα του φοιτητή να επιλέγει δυο μαθήματα επιλογής ανά εξάμηνο από μια κοινή λίστα όλων των μαθημάτων επιλογής, αντί συγκεκριμένων μαθημάτων επιλογής ανά εξάμηνο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτού του εξαμήνου, με τη μεγάλη μαζικότητα που προβλέπεται να έχουν, γίνονται μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία ψηφοθηρίας για τις κομματικές παρατάξεις. Καλούμε τους συνδικαλιστές-συναδέλφους μας (που ήδη ετοιμάζονται να πιάσουν «δουλειά») να αφήσουν πίσω τους την παραπολιτική των εξυπηρετήσεων, των τηλεφώνων και των δημοσίων σχέσεων, να σταματήσουν να υποτιμούν τους συμφοιτητές μας και να τους θεωρούν «κουκιά» αλλάζοντας ριζικά το σημερινό επίπεδο συνδικαλισμού. Είναι πλέον φανερό ότι όποια «παράταξη» θεωρεί πως είναι καλύτερη από τις άλλες, πρέπει να το αποδεικνύει στο πεδίο του διαλόγου, της εκφοράς προτάσεων και θέσεων και όχι στις καφετέριες, στα παντός είδους κέντρα διασκέδασης και στο παρασκήνιο του πολιτικαντισμού.
Δυναμική Προοπτική
Ανεξάρτητη Κίνηση για Ποιοτικότερες Σπουδές

Δεν υπάρχουν σχόλια: